Er is vaak discussie over het gebruik van zonnebrandcrème. Huidartsen zweren erbij, andere disciplines wijzen soms op de nadelen van het gebruik ervan. Lees hier wat Caroline vindt van smeren met een factor.
WAT IS EEN SPF?
“SPF (Sun Protection Factor) en het getal wat erachter staat, staat voor de hoeveelheid tijd die je in de zon kan doorbrengen zonder te verbranden. Dus als je huid normaliter na 10 minuten zonder bescherming verbrandt, kun je door het smeren van een SPF30, 30 keer 10 = 300 minuten in de zon voordat je gaat verbranden. Niet alleen is het belangrijk om te beschermen tegen verbranding (UV-B) maar ook tegen het blootstellen van de huid aan schadelijke straling (UV-A).”
HET VERSCHIL TUSSEN SPF50 EN SPF30:
“Het is belangrijk om te weten dat een SPF50 ongeveer 99,8% van de UV-straling filtert en een SPF30 99,3%. Dus een beschermingsfactor van 30 is voldoende, als je maar elke 2 uur opnieuw smeert zodat de factor op niveau blijft.”
WAT VOORKOMT EEN SPF?
“Een zonbeschermingscrème, of gewoon zonnebrand genoemd, verkleint aanzienlijk het risico op huidkanker, wat mij betreft de belangrijkste reden om het op te smeren. Verder voorkomt het uitdroging en vroegtijdige veroudering van de huid (rimpelvorming).. Tot slot voorkomt het ook hyperpigmentatie en is een dagelijkse SPF op het gezicht dus een must als je last hebt van pigmentvlekken of een zwangerschapsmasker.”
WAAROM DAN TOCH ONBESCHERMD IN DE ZON?
“Wel ben ik een voorstander van onbeschermd van de zon genieten, om verschillende redenen. Allereerst laat je de huid zachtjes wennen aan de zon en haar eigen beschermingsmechanisme opbouwen. Donkerder worden door melaninecellen naar de oppervlakte te sturen en verdikken zijn natuurlijke beschermingsreacties van de huid op UV-straling. Dat is helemaal prima, zolang de huid maar niet verbrandt, alleen gaat dat sneller dan je denkt. Verder is ook de aanmaak van vitamine D belangrijk. Daarom vind ik onbeschermd in de zon zijn toch aan te raden, maar dan wel voor 11:00 uur ’s ochtends en na 16:00 uur ’s middags. Daartussen is de zon te sterk en verbrand je makkelijk. Zo maakt je lichaam toch vitamine D aan. Maar, let op, dat geldt niet als je op bepaalde plekken op de aarde bent. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Een klein hulpmiddel: als je schaduw langer is dan jijzelf maak je geen vitamine D aan. Geen gek idee dus om vitamine D aanmaak ook los te zien van zonlicht en sowieso bij te slikken in de vorm van natuurlijke supplementen. In Nederland hebben we gewoonweg niet zoveel gelegenheid om vitamine D aan te maken.”
NATUURLIJKE ZONNEBRAND?
“Uiteraard ben ik een groot voorstander van het smeren van natuurlijke zonnebrand in plaats van synthetische. Vaak zijn de laatste ongezonde of ronduit giftige UV-filters die niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid maar ook voor de natuur, zoals koraalriffen. Ook bevatten ze meestal parfums die reageren met licht of andere schadelijke ingrediënten die niet oké zijn voor de huid, gezondheid of natuur. Wil of kun je niets op je huid smeren? Draag dan een zonnehoed en luchtige kleding die de huid bedekt, zoals dat vroeger werd gedaan.”