ALLES OVER ACNE: SOORTEN ACNE EN HUN BEHANDELINGEN

ALLES OVER ACNE: SOORTEN ACNE EN HUN BEHANDELINGEN

ALLES OVER ACNE:

SOORTEN ACNE EN HUN BEHANDELINGEN

 

Acne is al sinds de oudheid een veelvoorkomend probleem voor tieners en jonge volwassenen. Door de geschiedenis heen zijn verschillende remedies en behandelingen om deze huidaandoening te genezen uitgeprobeerd en succesvol gebleken of verworpen.

In dit blog lees je de belangrijkste vragen over wat acne precies is en hoe je het het beste kunt behandelen.

 

DE BASIS

 

WAT IS ACNE?

Voordat we de meer ingewikkelde vragen kunnen beantwoorden, is het goed om te weten wat acne precies is. Acne is het resultaat van het verstopt raken van de kleine haarzakjes op je gezicht. Er zijn verschillende verschijnselen die vallen onder de naam ‘acne’:

Mee-eters, of open comedonen: deze ontstaan ​​wanneer de poriën gevuld zijn met dode huidcellen en overtollig talg. De donkere kleur van de verstopte porie is geen vuil, maar te wijten aan het bovenste deel dat in contact met de lucht is geöxideerd (mee-eters heten ook ‘open comedonen’).

Whiteheads, of gesloten comedonen: hoewel net als mee-eters ook comedonen genoemd, zijn ze niet hetzelfde. Dit gebeurt wanneer de dode huidcellen en talg een bult vormen tussen ‘vel en vlees’. Ze zijn huidkleurig of wit en zullen uiteindelijk leiden tot een uitbarsting van de onderliggende talgklier. Ze kunnen moeilijk uit te knijpen of te legen zijn, wat ook zeer af te raden is, omdat de huid daardoor beschadigd raakt.

Papels: dit zijn rode, gevoelige bultjes of bulten op de huid, die bij aanraking pijn kunnen doen. Ze zitten dieper onder de oppervlakte en kunnen aanvoelen als harde bulten of knopen.

Puistjes, pukkel of pustel: dit is waar je aan denkt als iemand 'acne' zegt. Ze hebben de roodheid en gevoeligheid van de papel, maar met een kleine witte bult in het midden - dit is de opbouw van pus.

Cysten: deze lijken op knobbeltjes, waar ze verschijnen als een ronde knobbel, gevuld met pus.

 

WAT VEROORZAAKT HET?

Acne kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, die samen kunnen leiden tot acne.

De meest voorkomende reden heeft te maken met hygiëne; het gezicht aanraken met ongewassen handen, een vies telefoonscherm tijdens het bellen of het gebruik van kussenslopen die niet vaak worden gewassen, kunnen allemaal ongewenste bacteriën op de huid geven. Samen met de dode huidcellen die poriën verstoppen kan het leiden tot ontstekingen. De externe omgeving waarin je leeft, kan ook je huid beïnvloeden. Luchtvervuiling of vuile woonruimtes zijn uiteraard schadelijker voor je huid dan een frisse, schone omgeving. De P. acnes bacterie zorgt er uiteindelijk voor dat er een onderhuidse ontsteking ontstaat die leidt tot acne.

Ook de huidverzorgingsproducten die je gebruikt kunnen je huid beschadigen als ze bepaalde ingrediënten bevatten. Scrol hieronder naar het gedeelte 'Huidverzorging en acne' en kom erachter wat de de belangrijkste schadelijke ingrediënten zijn die je het beste kunt vermijden in de strijd tegen acne.

Verder zijn hormonale veranderingen een factor die van belang is. Je hormonen zorgen voor een verandering van talgproductie. Dat is ook de reden dat ruim een op de drie tieners last krijgt van acne. Ook kan daarom acne opvlammen vlak voor de menstruatie of tijdens een zwangerschap.

Acne kan ook een visuele indicator zijn van interne problemen in het lichaam, zoals een slecht dieet, voedselintolerantie, onregelmatige of te weinig slaap, of een hormonale disbalans. Acne is ook een symptoom van het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) bij vrouwen. Als je niet zeker weet wat de oorzaak van je acne is, aarzel dan vooral niet om een ​​medische professional te raadplegen.

 

WELK HUIDTYPE HEEFT ACNE?

Hoewel alle huidtypes acne kunnen ervaren, vooral met de hierboven genoemde externe factoren, is een vette huid het meest vatbaar voor acne. Dit komt omdat overtollig talg dat door de huid wordt aangemaakt, de poriën van nature kan verstoppen, wat leidt tot ophoping in de follikel en vervolgens tot acne.

 

HET VERSCHIL TUSSEN ZELFREINIGING VAN DE HUID EN ACNE

Zuivering van de huid door de huid zelf vindt plaats wanneer ongewenste stoffen in de huid naar de oppervlakte worden geduwd, waardoor rode bultjes of puistjes ontstaan. Deze kunnen gevoelig zijn of pijn doen bij aanraking. Dit lijkt natuurlijk op acne, maar er is een groot verschil.

Huidzuivering in vergelijking met acne is goed omdat het ongewenste stoffen uit je huid duwt, waarbij acne juist ontstaat vanwege onzuiverheden. Huidzuivering laat ook geen acnelittekens of vlekken op de huid achter. Wil je leren hoe je je huid vrij krijgt van onzuiverheden, lees dan onze blog over de Skin Detox.

 

HET LICHAAM

 

WAAROM IS HET GEZICHT MEER GEVOELIG VOOR ACNE DAN ANDERE DELEN VAN HET LICHAAM?

Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: verschillende delen van het lichaam zijn bedekt met verschillende soorten huid. De huid van je gezicht en hals is bijvoorbeeld ontzettend gevoelig. De gezichtshuid heeft verreweg de meeste talgklieren, wat betekent dat het de meeste talg (huideigen vet) produceert.

De verhoogde hoeveelheid talgklieren in het gezicht betekent dat het gezicht betere gehydrateerd is en minder gevoelig is voor wrijving, wat de huid kan beschadigen, aldus het Britse National Institute for Health. Het is een mechanisme om je gevoelige huid te beschermen. Maar waarom is het gezicht gevoeliger dan de rest van het lichaam? Dit komt omdat de huidcellen in het gezicht vaker worden vernieuwd - waarschijnlijk als gevolg van evolutie.

Acne kan echter op andere delen van het lichaam voorkomen. Meer dan de helft van de mensen die vatbaar zijn voor acne hebben ook acne op hun rug en 15% heeft ook acne op hun borst.

 

IS ACNE EEN TEKEN VAN EEN HUIDZIEKTE OF KANKER?

Acne zelf is een aandoening van de huid, maar de meeste acne is geen teken van ziekte of huidkanker. Sommige huidkankers, zoals basaalcelcarcinoom (BCC), kunnen volgens de American Academy of Dermatology echter verschijnen als een vlek of acnelitteken. We raden je daarom altijd aan om professioneel medisch advies in te winnen als je denkt dat je huidaandoening ernstiger is dan het lijkt.

 

HUIDVERZORGING EN ACNE

 

KAN TEVEEL HUIDVERZORGING ACNE VEROORZAKEN?

Dit is een gecompliceerde vraag, omdat het afhankelijk is van de hoeveelheid producten in je routine, de gebruiksfrequentie, het soort producten dat je gebruikt en welke stoffen ze bevatten.

Teveel verschillende producten: hoewel ongelooflijk populair, helpen huidverzorgingsroutines met 10 of 15 stappen eigenlijk niet zo veel. Een eenvoudige routine met drie tot zes producten kan veel effectiever zijn, omdat het de poriën minder verstopt en je huid veel minder te verwerken krijgt.

Frequentie van gebruik: overmatig gebruik van je producten kan nadelige effecten hebben. Meerdere keren per dag je gezicht wassen kan je huid uitdrogen en irriteren, waardoor de natuurlijke oliën die je huid nodig heeft weggehaald worden. Aan de andere kant kan het gebruik van teveel product om een ​​droge huid te 'compenseren' je poriën weer verstoppen. Uiteindelijk is het advies: alles met mate. Laat de huid zoveel mogelijk haar eigen werk doen en ondersteun haar waar het nodig is.

Type producten: het gebruik van een zeer agressieve exfoliant kan de huid beschadigen en de natuurlijke oliën en vetten verwijderen die je huid nodig heeft. Zorg ervoor dat de intensiteit van de producten die je gebruikt geschikt is voor jouw type huid.

De stoffen die producten bevatten: de ingrediënten van je huidverzorging kunnen enorm schadelijk zijn! Kunstmatige ingrediënten zoals siliconen of minerale oliën komen veel voor in producten en verstoppen je poriën. Zo kunnen deze producten acne veroorzaken terwijl ze totaal overbodig zijn. Bovendien zijn minerale oliën, die goed klinken voor je huid, erg onnatuurlijk en kunnen ze je huid verslaafd maken aan het gebruik ervan. Dit zijn de twee dingen waar je het meest op kunt letten. Houd natuurlijk ook rekening met eventuele huidallergieën of ingrediënten die jouw huid kunnen irriteren, terwijl anderen daar misschien geen last van hebben.

Hoewel al deze factoren belangrijk zijn, zijn de producten die je gebruikt vaak de belangrijkste reden dat acne ontstaat of verergert. Wil je meer informatie over wat je op je huid smeert, lees dan onze blog over ingrediënten van cosmetica dit onderwerp.

Onze producten zijn 100% vegan, natuurlijk en dierproefvrij. Witlof Skincare bevat dus helemaal geen kunstmatige en onnodige ingrediënten. Bekijk onze pagina die specifiek is afgestemd op de huid met neiging tot acne om erachter te komen welke producten goed voor jouw huid zijn.

 

IS HET GOED OM MOISTURIZER TE GEBRUIKEN OP EEN ACNE-GEVOELIGE HUID?

Als je huid het nodig heeft, ja! Het is namelijk wel belangrijk dat je huid ontspannen is, als je huid te strak of te droog blijft, zal je acne kunnen verergeren. Als je huid daarentegen in normale toestand geen vochtinbrengende crème nodig heeft, raden we aan om niet teveel creme te gebruiken. En geloof het of niet, maar een zuivere olie (zoals rozenbottelzaadolie in ons Regenerating Oil Serum) is een hele goede manier om de talgproductie te kalmeren en adviseren wij vaak boven een crème bij een huid met acne. Als vochtinbrengend product adviseren we dan de Balancing Toner.

 

VITAMINE C EN RETINOL OP ACNE-GEVOELIGE HUID

In het kort, vitamine C heeft geen directe invloed op acne, maar retinol heeft dat wel. Wil je meer weten over wat vitamine C en retinol afzonderlijk met de huid doen, lees dan onze uitgebreide blogs over beide onderwerpen.

 

DE BEHANDELING VAN ACNE

 

IS BEHANDELING VAN ACNE VEILIG TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Wanneer je in verwachting bent, mag je sommige (zware) behandelingen tegen acne niet volgen. De Mayo Clinic stelt behandeling met retinoïden zijn gevaarlijk voor de ongeboren baby en kunnen afwijkingen veroorzaken. Verder moet je sowieso voorzichtig zijn met wat je op je huid smeert als je zwanger bent. Onze blog specifiek over de huid tijdens je zwangerschap geeft meer informatie over het verzorgen van je huid of het verhelpen van huidproblemen in deze bijzondere periode.

 

WELKE ACNEBEHANDELING IS HET BESTE?

Deze vraag is erg specifiek en heeft betrekking op de oorzaak van je acne. Lees hieronder verder om de verschillende manieren te vinden waarop je je acne kunt behandelen. Als de eerstgenoemde methoden niet voor jou werken, wees dan niet ontmoedigd, de oplossingen gaan van simpel en eenvoudig tot intenser!

Het is van groot belang om je gezicht schoon te houden door regelmatig je handen te wassen, je gezicht zo min mogelijk aan te raken, je telefoonscherm regelmatig schoon te maken en je kussensloop te verschonen.

De volgende stap is een consistent slaapschema te hebben, op vaste tijden naar bed te gaan en zeven tot acht uur te slapen. Zo help je je lichaam zichzelf te genezen.

Door een uitgebalanceerd en gezond dieet te volgen en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, kunnen ook veel gezondheidsproblemen, waaronder acne, worden opgelost. Lichaamsbeweging kan je helpen om hormonen te balanceren, de suikerspiegel te reguleren en stress te verminderen. Ga alleen niet los op cardiotrainingen! Intense niveaus van cardio kunnen ervoor zorgen dat het lichaam meer stresshormonen aanmaakt. Dit kan je huid gevoeliger maken en acne veroorzaken. Bovendien, ook overmatig zweten kan bijdragen aan de opbouw van vuil en verstopte poriën. Het is altijd belangrijk om je gezicht te wassen na het sporten.

Helpt dit niet voldoende, kijk dan eens naar de producten die je gebruikt. Zijn ze kunstmatig of bevatten ze ingrediënten die je huid persoonlijk niet lekker vindt? Bevatten ze verstoppende oliën of vetten? Of misschien gebruik je te veel of te sterke producten? Bekijk je routine en begrijp wat je precies op je huid gebruikt.

Als deze methoden niet werken, raden we je aan om een professional te raadplegen. Je kunt beginnen bij een huidtherapeut of een dermatoloog. Artsen kunnen speciale crèmes of orale medicatie voorschrijven die je zonder recept niet kunt krijgen, die de meer ernstige vormen van acne of bacteriële infecties aanpakken.

Tot slot kan onze Witlof Skincare huidexpert Caroline je ook informeren over je huidige routine, je voeding en welke producten geschikt zijn voor jouw huidtype. Boek hier een gratis online huidadvies.

 

Blog written, researched and edited by Megan Campbell and Caroline van Eeuwijk.

RELATED ARTICLES

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet geplaatst. Vereisten velden zijn gemarkeerd *

Houd are rekening mee dat reacties moeten worden goedgekeurd voordat ze worden geplaatst.